s/y Tootiki | SMBK | Wasa 530 #2
http://www.tootiki.se/Tootiki/Tootiki

Tootiki

Tootiki är en segelbåt av modell Wasa 530. Hon har permanentnummer 2 och är således den andra Wasa 530 som är byggd. Hon byggdes i Södetälje under 1991 av Wasa Yachts och seglade mellan 1991 och 2009 under namnet Wild Lady.

På denna sidan beskriver vi vad som är unikt för Tootiki. Generell information om båtmodellen Wasa 530 finns på Wasa 530-sidan.

Namnet


Too-ticki

Namnet Tootiki har sitt ursprung ifrån Tove Janssons böcker om Mumintrollet.

Too-ticki är en gestalt i Tove Janssons sagovärld, Mumindalen. Gestalten är ett porträtt av Tove Janssons livskamrat Tuulikki Pietilä. Too-ticki brukar bo i muminfamiljens båthus om vintrarna. Till lynnet är Too-ticki lugn, sansad och jordnära. Hon visar sig för första gången i Trollvinter, ungefär samtidigt som Tove Jansson hade träffat Tuulikki. Too-ticki och Muminmamman är de enda av karaktärerna som har sina uppenbara förebilder i verkliga livet.

Too-ticki beskrivs som en lätt och lycklig varelse som älskar att hjälpa till och som har en lugnande effekt på de andra karaktärerna i berättelsen. Too-ticki är också en mästare på att sticka och är känd för att skapa vackra tröjor och andra klädesplagg.

I boken "Farlig midsommar" är Too-ticki en central figur som hjälper till att lösa konflikter mellan de andra karaktärerna i berättelsen och som hjälper till att skapa en mer harmonisk och fredlig atmosfär. Too-ticki har sedan dess blivit en populär karaktär bland fansen av Tove Janssons böcker och är en symbol för lugn och harmoni.Namnet Tootiki är en förenkling av Too-ticki då bindestrecket och c:et i namnet har tagits bort. Detta för att göra namnet enklare att skriva, bokstavera och uppfatta.

Namnet Tootiki kan också ges en koppling till det polynesiska ordet Tiki. Exakt hur den kopplingen skall kunna motiveras på ett bra sätt återstår att finna ut. Wasa 530 benämns ibland som Wasa Pacific. Ordet Tiki kommer ifrån ö-nationerna i Stilla Havet. Så kanske ger namnet en hänvisning till vart Tootiki egentligen vill segla - Too Tiki...?

Många undrar också över vilken koppling Tootiki har till Thor Heyerdahls segelflotte Kon-Tiki. Vi gillar tanken på en koppling men har inte heller här funnit ut ett bra sätt att motivera den... Möjligen då att Kon-Tiki var byggd av balsa stockar och Tootiki är byggd med balsa som sandwich-material i skrovet.

Layout


Layout: Tootiki


Nedan presenteras de olika utrymmena förifrån och akterut och styrbord före midskepps och sist babord.

Stuvutrymme (från däck)

Detta stuvutrymme är placerat mellan infästningarna i däck för de två förstagen. Utrymmet är relativt grund och dränerat ut genom skrovsidan väl över vattenlinjen.

Kättingbox/segelstuv/stuvutrymme (från däck)

Detta utrymme har samma djup som skrovet är högt. Lyfter man ur durkarna så blir det således ståhöjd i utrymmet. Ankarspelet och ankarkättingen är placerade här. Utrymmet är dränerat via en länspump till det förliga stuvutrymmet.

Förpik med 2 kojer

Förpiken är "Owners Cabin" ombord på Tootiki. Dubbelkojen är mycket väl tilltagen och är nästan 3 meter bred i akterkant. Här finns också skåp i förkant, stuvhyllor utmed sidorna samt flera skåp vid den separata sittplatsen och det lilla bordet. Under kojen finns ett mycket stort stuvutrymme.

Tvättrum (styrbord)

Direkt akter om förpiken är ett tvättrum, öppet placerat vid sidan av gången till förpiken, med ett stort och vackert handfat i corian. Här finns också speglar, tandbortsmuggshållare och stuvfack bakom skåpsluckorna både över och under handfatet.

Toalett (styrbord)

Akter om tvättrummet med dörr ifrån gången fram till förpiken ligger den förliga toaletten. Denna toalett är elektrisk och allt pumpande sköts med en liten knappanel. Även här finns stuvfack både över och under den lilla avlastningshyllan.

Hytt (babord) med 2 kojer

På babordsida av korridoren, mitt emot tvättrumet, ligger en hytt med en två-våningskoj samt en garderob. Dessa båda kojer är utrustade med slingerskydd för att kunna användas även vid segling i hårt väder.

Duschkabin (babord)

Mitt emot toaletten ligger en separat duschkabin helt i plats med skjutdörrar. När duschen inte används som dusch hänger normalt alla sjökläder här för förvaring eller torkning.

Salong (midskepps och styrbord)

På babord sida finns en "fåtölj" med ett mindre bord vid sidan av samt "gången" som leder genom salongen, förbi masten och in till korridoren i förskeppet. Akter om fåtöljen finns navigationsbordet. Därimellan är huvuddelen av Tootikis multimedia och kommunikationsutrustning samlad i form av TV/datorskärm för underhållning, musikanläggning och olika kommunikationsradioanläggningar.

Navigatonsbord (styrbord)

Navigationsbordet är placerat på styrbord sida. Vid navigationsbordet är en stor datorskärm placerad för navigationsändamål. Här finns också alla nödvändiga navigationsinstrument samt ett flertal andra instrument som underlättar navigering och kanske främst planering. Här finns också den stora huvudcentralen för all lågspänning ombord. Precis akter om navigationsbordet sitter en större skåpslucka som täcker huvudcentralen för 230V-systemet ombord.

Salong (babord)

Runt bordet i salongen sitter 8 vuxna riktigt bekvämt och äter och vid behov kan 10 sitta och äta samtidigt med lite hjärterum. Observera signalflaggsstället på aktraskottet mot köket. Motorn är placerad under den fristående soffan i salongen. Mitt i båten och rakt över kölen - precis där man vill ha den. Soffan är enkelt demonterbar för kontroller och service av motorn.

Verkstad (styrbord)

Verkstaden precis akter om navigationsbordet är utrustad med alla nödvändiga och tänkbara verktyg samt reservdelar till olika apparater och system ombord. Här finns också två stora sortimentskåp med sorterade skruv, muttrar, brickor, sprintar m.m.

Tvättmaskin (styrbord)

Tvättmaskinen är placerad precis akter om verkstaden. Tvättmaskinen matas med 230V och kan köras valfritt på landström, invertern eller elverket.

Lejdare (midskepps)

Lejdaren leder upp till sittbrunnen. Bakom lejdaren är elverket placerat.

Kök (babord)

Köket är ett eget rum precis om babord ifrån lejdaren. Det är utrustat med kyl, frys, spis med tre lågor, fläkt, ugn med över och undervärme, microvågsugn och naturligtvis massor med stuvutrymmen.

Hytt (styrbord) med 3 kojer

Akterhytterna är identiska men spegelvända emot varandra. De har förut en soffa med två stora stuvskåp och akterut en bred dubbelkoj samt en överkoj.

Toalett med handfat (midskepps)

Den aktra toaletten är placerad i båtens rörelsecentrum och är en fröjd (jämfört med andra båtars toaletter) att använda i hårt väder. Toaletten är manuell och systemmässigt helt separerad ifrån den förliga toaletten. Här finns också ett stort handfat i corian samt speglar, stuvutrymmen och fasta tandborstmuggshållare.

Hytt (babord) 3 kojer

Akterhytterna är identiska men spegelvända emot varandra. De har förut en soffa med två stora stuvskåp och akterut en bred dubbelkoj samt en överkoj.

Stuvutrymme (från däck)

Detta är ett stort stuvutrymme som nås via rorgängarens bänk i akterkant av sittbrunnen. Här är roderkvadranten placerad ihop med det aktra ankarspelet samt motorrumsfläktar.

Badplattform (på akterspegeln)

Badplattformen är bultad på akterspegeln och nås via steg på akterspegeln. På plattformen finns en mycket bra bad/räddningsstege, plats för bensintank till utombordaren, fäste för aktra ankaret samt möjlighet att fästa en utombordare för att driva båten via den i händelse av att inombordaren inte fungerar.

Däck


Utrustning

Tootiki är utrustad med i princip allt man kan utrusta en båt med - förutom diskmaskin. Det finns dock möjligt att installera en diskmaskin (utrymme reserverades redan då hon byggdes).

Tidigare ägare (under namnet Wild Lady)

Historia

Bilder

Alla (nästan) bilder är samlade här.


Uppdaterad: 2023-03-29 23:42